اگر کارفرمای پروژه ساخت و ساز هستید و درباره مراحل آماده سازی نصب و راه اندازی آسانسور اطلاعاتی ندارید این آموزش نصب آسانسور را به مختصر بخوانید:
ابتدا با چند اصطلاح آسانسوری آشنا شوید:
موتورخانه: محل قرار گیری موتورگیربکس و تابلوی فرمان آسانسور را موتورخانه آسانسور می گوییم.
چاه آسانسور: کل داکتی که مسیر حرکت کابین آسانسور را تشکیل می دهد، چاه آسانسور می گوییم.
چاله (چاهک): به پایین ترین قسمت چاه آسانسور تا تراز کف پایین ترین ایستگاه ، چاله (چاهک) می گوییم.
اورهد(پیشانی): از کف بالاترین ایستگاه تا زیر سکوی موتور را اورهد یا پیشانی می گوییم.
سکوی موتور: سکویی است که موتورگیربکس به همراه شاسی فلزی زیرش، بر روی آن قرار می گیرد.
مراحل آماده سازی پروژه برای نصب آسانسور ( امور ابنیه توسط کارفرما) :
1- ابتدا باید حداقل ابعاد و اندازه موردنیاز برای چاله، ابعاد چاه (عرض و عمق چاه) اورهد و همچنین موتورخانه آسانسور را با توجه به ظرفیت مورد نیاز و عرض مفید درب آسانسور، آماده کنید.
2- در این مرحله باید آهن کشی استراکچر مورد نیاز اجرا شود. درصورتیکه در هر ۳ طرف چاه دیوار برشی داشته باشیم، می توان کاشت بلت شیمیایی (با چسب بتن) و اجرای صفحه را جایگزین آهن کشی کرد.
3- سپس باید نسبت به پوشش ضد زنگ آهن کشی و همچنین پوشش مناسب (مورد تأیید اداره استاندارد) چاه آسانسور اقدام شود. پوشش مناسب چاه آسانسور در دیوارهای برشی ترکیب رنگ سفید و چسب چوب است ودر مورد دیوارهای غیر برشی سیمان سفید یا سیمان فیلی روشن می باشد.
4- همزمان با اجرای پوشش مناسب چاه آسانسور، اجرای موتورخانه آسانسور مطابق دستورالعمل های مطابق با استاندارد ویرایش ملی انجام می شود.
5- با مشخص کردن دقیق تراز کف تمام شده، معماری طبقات و علامتگذاری تراز طبقه روی آهن کشی، نصب ریل ها و درب ها انجام می شود.
6- نصب دقیق و درست داربست در این مرحله اهمیت بسیار دارد. باید با توجه به موقعیت ریل های کابین و وزنه، داربست را نصب کرد. فاصله عمودی بین لوله های افقی نباید بیش از ۱۲۱ سانتیمتر باشد و همچنین فاصله لوله افقی که در زیر تراز هر طبقه قرار می گیرد تا تراز هر طبقه، باید به گونه ای باشد که در زمان نصب بتوان به راحتی روی قسمت پایین درب مسلط بود.
7- با پایان مراحل نصب درب و ریل آسانسور، اکنون باید با دقت زیاد، نسبت به پوشش دور درب ها اقدام نمود. این مرحله شاید مهمترین قسمت اجرای امور ابنیه توسط کارفرما محسوب شود؛ چون پوشش دور درب ها باید با دقت بسیار زیاد و تقریبا با دقتی درحد ۵ میلی متر انجام شود. همچنین فاصله این سطح پوشش تا کابین نباید از مقدار معینی بیشتر شود، به همین دلیل باید حتما این مرحله را با نظارت دقیق کارشناس شرکت انجام داد.
8- همزمان با اجرای پوشش دور درب ها، می توان اجرای بتن سکوی موتور را با تعبیه سوراخ هایی در بتن برای عبور سیم بکسل های موتورگیربکس و گاورنر، انجام داد.
_ باید فاصله میلگردهای افقی از سطح زیرین بتن حدود ۳ سانتیمتر باشد.
_ باید عیار بتن سکوی موتور ۳۵۱ باشد.
_ باید سطح تمام شده یتن افقی و ترازشده باشد.
_ باید انتهای میلگردها دارای خم استاندارد باشند (مشابه دسته عصا) و از قرار دادن میلگردها روی یکدیگر بصورت خطوط صاف و بدون خمیدگی پرهیزگردد.
_ حتی المقدور برای سطح زیرین بتن از سرامیک یا موزائیک سبک استفاده نمایید. در صورت قراردادن چوب باید مراقب باشید که پس از ریختن بتن، هم شیره بتن سریعا خارج نشود و هم اینکه پس از اتمام بتن ریزی، چوبها از زیر بتن کاملا جداشوند.
9- حالا می توان امور برقی چاه و موتورخانه را انجام داد :
_ چراغ های تونلی در محل مناسب در چاه آسانسور نصب شوند. در هر طبقه حداقل یک چراغ تونلی و در بالا و پایین چاه نیز حداقل یک چراغ تونلی لازم است. چراغ های تونلی را باید بتوان از داخل موتورخانه و چاه آسانسور روشن و خاموش کرد. یعنی از کنار درب طبقه همکف (پایین ترین درب) وهمچنین داخل موتورخانه قابل روشن و خاموش کردن باشد.
_ نصب کابل ارت با سطح مقطع مناسب و ترجیحا یک سایز بالاتر از کابل سه فاز، بصورت یک تکه تا موتورخانه آسانسور و توسط بست مناسب کابل انجام شود. و در داخل جعبه برق سه فاز تحویل گردد. در اجرای این بخش نکات مهم و مطرح مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان خیلی دقیق مد نظر قرارگیرند.
_ نصب کابل سه فاز موردنیاز با سطح مقطع مناسب بصورت یک تکه از محل کنتور تا موتورخانه آسانسور انجام شود و در جعبه برق سه فاز تحویل گردد. در اجرای این بخش نکات مهم و مطرح مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان خیلی دقیق مدنظر قرارگیرند.
10- پس از نصب کابین و موتورگیربکس (موتور گیرلس) و همچنین سیم بکسل ها باید آخرین درب طبقه نصب شود و زمان پوشش دور این درب از داخل چاه و همچنین نصب سنگ دور آن از بیرون چاه باشد.
11- در پایان با در اختیار گرفتن برق سه فاز ، آسانسور راه اندازی می شود.